Starters op de woningmarkt onvoldoende op de hoogte van financiële risico’s

De krapte op de woningmarkt komt de laatste tijd regelmatig aan bod in de media. Met name voor starters blijkt het niet gemakkelijk om een eerste huis te kopen. In de prijscategorie onder € 200.000,- zijn minder huizen beschikbaar en worden minder huizen gebouwd. Bovendien dienen starters op de woningmarkt steeds meer eigen middelen aan te wenden bij een woningaankoop. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis. 

Starters op de woningmarkt

Aanvullend blijkt uit het rapport ook dat starters op de woningmarkt het financiële aspect bij een eerste koopwoning regelmatig als ondoorzichtig en onaantrekkelijk ervaren. Door onzekerheid en een gebrek aan kennis bij een dergelijk grote aankoop is het mogelijk dat er onvoldoende zicht is op de financiële risico’s. Er komt namelijk meer bij kijken dan je op het eerste oog ziet.

 

 

Financiële risico’s en verzekeringen op een rij

 

Bij de aankoop van je eerste huis denk je vaak nog niet na over zaken als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden. Het loont echter de moeite om je hier vooraf in te verdiepen. Voor bijna ieder financieel risico kunnen kopers zich verzekeren. In een aantal gevallen is dit zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Denk bij de aanschaf van een woning aan de volgende verzekeringen:

 

Inboedelverzekering – De opgetelde waarde van alle spullen in je huis is vaak hoger dan verwacht. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis, die niet vastzitten aan de woning. Een inboedelverzekering (overigens geen verplichte verzekering) dekt schade aan deze spullen, veroorzaakt door brand, inbraak, storm of overstroming.  Met het bedrag dat wordt uitgekeerd kan de gedupeerde vervangende spullen aanschaffen.

 

Opstalverzekering – Onder opstal verstaan we alles wat vastzit aan het huis, zoals deuren, ramen en badkamer. Een opstalverzekering dekt eventuele schade die veroorzaakt is aan de woning door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand. Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten dan is een opstalverzekering vaak een verplichte verzekering

Woonlastenverzekering – Bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan een afgesloten woonlastenverzekering uitkomst bieden. De woonlastenverzekering keert uit bij inkomstenverlies in het geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, zodat de maandelijkse hypotheekaflossing betaald kan worden. De dekking bij werkloosheid kun je zien als een aanvulling.

 

Overlijdensrisicoverzekering –Wanneer je een huis gaat kopen is een ORV bij de hypotheekaanvraag bij de bank vaak verplicht. Hiermee ontvangt een nabestaande van de verzekerde een bedrag bij overlijden, waarmee (een deel van) de hypotheekschuld kan worden afgelost.

 

Wat is het verschil: uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Bij het de aanvraag van een hypotheek voor de aanschaf van een woning is een overlijdensrisicoverzekering bij veel banken verplicht. Kopers lopen zo niet direct financieel risico als een inkomen wegvalt. Bij een overlijden

 

moet echter ook de uitvaart betaald worden. Een uitvaart kan eveneens hoge kosten met zich mee brengen. Beide verzekeringen keren uit bij overlijden, maar niet met hetzelfde doel. Wat is het verschil tussen beide verzekeringen?

 

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen de looptijd wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd, zodat (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. Echter wordt geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.

De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat deze namelijk door tot het moment van overlijden, waardoor dus altijd een verzekerd bedrag uitgekeerd wordt. Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of kunnen de uitvaartdiensten worden uitgevoerd. Aangezien bij een uitvaart de kosten vaak hoger zijn dan verwacht kan een uitvaartverzekering een oplossing zijn. Het is goed om te benoemen dat een uitvaartverzekering geen verplichte verzekering is.

 

Aanvullende verzekeringen

 

 

Met de hierboven genoemde verzekeringen verklein je de financiële risico’s bij het kopen van je eerste huis. Aanvullend wordt ook vaak een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Het kan overigens nooit kwaad om regelmatig je bestaande verzekeringen onder de loep te nemen. Niet de leukste klus, maar door eerder afgesloten verzekeringen aan te passen kun je wellicht geld besparen.

Wil je meer weten over mogelijke starterswoningen in een bepaalde stad of omgeving?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Dit is een gastblog van Monuta uitvaartverzekeringen

Recent Posts